Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

Породица је прва снажна карика у развоју детета. Она је основа за свеобухватни развој. Прва сазнања о свом окружењу дете стиче у породици. Топла, подстицајна средина у којој влада хармонија, љубав, подршка развија самосталну, сигурну и зрелу личност.

Основа коју пружа породица је база у одрастању. Управо најснажнији ставови и облици понашања личности су они који су стечени у детињству. Уколико су они позитивни, дете ће научити да се носи са различитим животним ситуацијама.

Радост коју дете осећа у својој породици, је та топлина дома, хармонична и подстицајна средина у којој дете осећа задовољство, срећу, у којој развија унутрашњу мотивацију и жељу да сазна, да се научи врлинском животу.

Одговорно понашање супружника,родитеља један према другом и осталим члановима породице развија такође одговорну личност која уме да решава проблеме, да буде истрајна у раду, својим обавезама, самостална и самопоуздана. Ви сте модел свом детету, од вас се учи понашању. Научите их да брину о својим стварима, да поспремају играчке, своју собу,да преузму одговорност.

Дисциплина плус љубав која се негује у породици развија дете које зна за границе, поштује правила, зна када је погрешило и сноси последице свога понашања; тако постаје одговорна, поуздана личност која је толерантна и која уме да прашта и поштује себе и друге. Важно је знати да правила и границе не искључују вашу љубав. Морамо научити да детету мирно и одлучно кажемо „не“ уколико дете захтева нешто што није добро за њега.

Искреност је важна у васпитању деце; она врло добро осећају када сте према њима искрени, а када глумите – лажете, што подразумева да се дете похвали за примерено понашање,али избегавати ласкање; тиме развијамо искрен однос који је пун поверења, које даје сигурност и нераскидиву везу са својом породицом.

Целина: одговорност, радост и разумевање, дисциплина и љубав, искреност, поштовање, сигурност и поверење који су стечени у породици дају свеобухватни развој зреле личности.

Атмосфера топлог породичног дома је много важна.

Поштовани родитељи, искористите паметно ово време које нам је дато не нашом вољом, али када је већ тако…
Свима је тешко али као што смо већ рекли: дисциплина, ред, доследност, љубав је јако битна за све људе, тако треба да поступамо и у овој ситуацији.
Пружите детету подстицајну средину, проведите квалитетно време, уз подршку ваших васпитача.
Осмислите заједно дан, да свако има времена и за себе и за друге чланове породице.
Слушајте једни друге, покушајте да се договорите, разумете.
Будите позитивни јер све ће ово проћи;а сваки дан учините корисним неком ситницом.
Видећете биће лепше и детету, вама и свима који вас окружују – ПОРОДИЦИ.