Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

Eкo школа – еко предшколска установа

EKO plan vrtic

Еколошке активности у вртићу „Наша радост“

           Екологија има врло важно место у активностима деце предшколског узраста, од најмлађих узраста са децом се кроз практичне активности, приче, игре, глуму, ликовне и музичке активности ради на упознавању природе и развијању свести о њеном значају за све нас. Са жељом да још више радимо на еколошком образовању и формирању еколошког начина размишљања код деце нашег вртића, прикључили смо се међународном пројекту Еко-школе и са пуно ентузијазма почели смо да правимо прве кораке у његовом спровођењу.  

        Формирали смо прво Еко-тим а затим и Еко одбор, урадили преглед стања животне средине, а затим и направили План рада за спровођење програма “Еко-школа” у школској 2019/20.  У наредном периоду радићемо на изради логоа, кодекса и химне Еко вртића.

           Активности које смо до сада у оквиру овог програма, спровели са децом биле су: 

  • Учешће на Фестивалу науке

         Oвај Фестивал се одржава већ трећу годину у сарадњи свих образовних установа града Александровца. Ове године, поред разноврсних експеримената из различитих аучних области,  посебна пажња посвећена је развијању свести о важности  одговорног односа према околини, па је већина демонстрација била у духу екологије. Занимљиво је било видети како се деца из вртића  уче одговорности према животној средини, како схватају појам рециклаже. На Фестивалу су представили разноврсне дидактичке играчке креиране од рециклажних материјала, али и дигиталне игре кроз које се ова деца упознају са основним еколошким принципима. Демонстрирали су и како заједно  саде биљке, а кроз експерименте  „Природа у тегли“ представили оно што су до сада научили о заштити животне средине. Више о томе можете прочитати на линку: https://zupanasaradost.blogspot.com/2019/11/jos-jedan-festival-nauke-u.htm            

  • Обележен Међународни дан планина

Деца старије васпитне групе “Радозналице” и њихови другари из предшколске групе обележили су  11.децембра Међународни дан планина тако што су учествовали у радионицама које су за њих организовали њихови васпитачи. Током радионица гледали су видео клипове са снимцима наших најближих планина, разговарали о својим посетама планинама, о биљном и животињском свету који се може видети на планинама, о водама које нам стижу са планина. Ликовним путем представили су своје доживљаје планина, цртајући индивидуално или у малим групама, након чега смо направили и изложбе наших радова како би и родитељи могли видети шта смо радили. Поводом обележавања овог дана, заједно са својим другарима из вртића “Наша радост” из Суботице и неколико вртића из Турске учествовали смо у креирању електронске књиге о најпознатијим планинама из наше две земље: https://www.storyjumper.com/book/showframe/75872755/The-The-mountains-of-Serbia-and-Turkey#

  • Креативне еко радионице деце мешовитих, старијих и предшколских група са школском децом

Одржане су креативне еко радионице деце старијих и предшколских група из централног вртића, и мешовитих група из Доброљубаца, Горњег Ступња, Грчака, Виткова, Трнаваца и Гаревине. Као и предходне године, ученици четвртог разреда ОШ „Аца Алексић“ и предшколци ПУ „Наша радост“, заједно са својим учитељицама и васпитачицама, учествовали су у креативно еко радионици и заједно израђивали новогодишње честитке и украсе од рециклажног материјала. Радионице на којима су учествовала деца млађих разреда и предшколских група одржане су и у Грчаку, Доброљупцима и Горњем Ступњу.

            Циљ ових радионица био је  да се свој деци скрене пажња на значај рециклаже, њену везу са очувањем животне средине, али и да кроз конкретне практичне активности развију позитивне навике понашања. Продукти радионица биће приказани на Новогодишњем вашару у основној школи у Доброљупцима и на градској новогодишњој изложби „У свету сијалица буди светионик“.

Линк: https://www.facebook.com/informativna/posts/2605362739692194          

  • Радионице са родитељима

Васпитачи су организовали и радионице на којима су деца заједно са својим родитељима, од рециклажних материјала, израђивала новогодишње украсе. Родитељи су се радо одазивали на ове радионице и подржавају иницијативу укључивања у програм Еко-школа и активности које ћемо у наредном периоду организовати у вртићу. Свесни да породица и вртић морају деловати заједно како би се код деце развила еколошка свест, желе да сви заједно радимо на промени неких старих и формирању нових навика које могу допринети очувању животне средине. Ове радионице одржане су у васпитним групама “Радозналице” у централном вртићу, у групама у Грчаку, Доброљупцима, Горњем Ступњу и Доњем Ратају.