Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

 Dan bezbednosti na internetu se obeležava širom sveta. U našoj predškolskoj ustanovi organizovane su aktivnosti za vaspitače, decu i njihove roditelje, vezane za bezbednost na internetu i obeležavanje Dana bezbednosti na internetu

– prezentacija za roditelje “Deca i internet – pametno od početka“

– u saradnji sa Timom za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja podeljena je brošura roditeljima na temu „Bezbednost dece na internetu“

– tokom  februara u predškolskim grupama gledali smo kratke filmove za decu na YouTube: „Child Focus ‘E-safety’” ili “Wild About Safety with Timon and Pumbaa: Safety Smart”  diskutovali o tome kako provodimo vreme na internetu

– organizovatli smo govorno-likovne radionice sa decom na temu bezbednosti na internetu.

Savremena deca počinju da otkrivaju svet digitalnih tehnologija još na ranom uzrastu, po istraživanjima, već od 4. godine života, kada još uvek nemaju sposobnost razumevanja niti selekcije sadržaja sa kojima se mogu susresti na internetu, ključno da imaju podršku i nadzor odraslih prilikom korišćenja različitih “pametnih” uređaja.

           Istraživanje koje je sprovedeno okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu’’ od strane UNICEF-a, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije Telenor, pokazalo je da ni sami roditelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba.
Korišćenje digitalnih uređaja predstavlja jedan od posebnih izazova za savremene roditelje i za postavljanje granica u okviru vaspitanja dece. Ove činjenice nam govore da je potrebno raditi na i jačanje kompetencija odraslih u vezi bezbednosti na internetu, kako bi mogli da pomognu deci da na najbolji i najbezbedniji način  koriste savremene tehnologije.

           U našoj ustanovi planiramo da i dalje radimo na podizanju svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanju roditelja i dece predškolskog uzrasta za bezbedno korišćenje interneta.
Dogovorena je saradnja sa Fondacijom Tijana Jurić, i u planu je da u maju održe predavanje na temu bezbednosti dece na internetu za roditelje i nastavno osoblje obrazovnih ustanova u našem gradu.
Od velike je važnosti uticati na razvoj svesti odraslih koji brinu o deci o rizicima neprimerenog korišćenja savremenih tehnologija za razvoj dece, značaju osiguranja bezbednosti dece na internetu i potrebi zajedničkog, jedinstvenog i doslednog pristupa, kako u predškolskoj ustanovi, tako i u porodici.
Nešto više o ovoj temi možete saznati na:

www.bezbedaninternet.ombudsmanapv.org/

www.kliknibezbedno.rs

www.nchafc.org.uk,

www.unicef.rs
https://www.childnet.com/