Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

Почетком школске године, деца средње узрасне групе, заједно са својом васпитачицом, Олгом Милићевић, укључила су се у међународни пројекат „Finger Games“, заједно са својим вршњацима из вртића „Бисери“ из Новог Београда, вртића „Дора Габе“ из Добрича, Бугарска, и два вртића из Пољске, из градова Ледзини и Катовице. Пројекат је креиран како би се деца упознала и размењивала Игре прстима. Требало је прво открити, уз помоћ бака, мама, тата традиционалне игре прстима, а затим, уз помоћ интернета, и оне модерне. Током пројекта деца су откривала да су ове игре повезане са различитим темама – имена прстију, бројање, чланови породице… Учила и размењивала ове Игре са вршњацима из других земаља, учила постојеће или креирала нове кореографије, представљала своје традиционалне игре , учила игре својих вршњака, стварала нове Игре прстима инспирисана играма вршњака из других земаља…Наравно, родитељи су од почетка били упознати са идејама пројекта, и радо се одазивали на позиве за заједничке активности. Учили смо заједно Игре прстима, певали их, родитељи су деци показивали игре прстима којих су се они играли у детињству. Такође, у складу са темом пројекта, правили су и играчке од различитих материјала које подстичу развој фине моторике код деце.

  

Пројекат је из оквира ове групе, почео да се шири по целом вртићу. Деца су својим друговима приказивала Игре прстима које су почели да уче од вршњака из Европе, а колегама у вртићу је такође представљен пројекат „Finger Games“. Он је инспирисао нове идеје и креиран је пројекат на нивоу целог вртића – „Сензорне игре и играчке“. Овај пројекат покренут је циљем да се деци у нашем вртићу понуди више стимулативних сензорних игара, како би се обогатио простор у свим објектима материјалима, играма и играчкама које стимулишу развој сензорне интеграције код деце а тиме посредно и когнитивни, социјални и емоционални развој.
Скоро све групе вртића су се укључиле, почевши од најмлађих, јаслених група, преко млађих, средњих и старијих, мешовитих група на терену, па све до најстаријих, предшколаца. Поред деце и васпитача и медицинских сестара, у прављење играчака или набавку материјала активно су се укључили и родитељи, а добили смо и значајну подршку од спонзора из локалне заједнице. Настале су разноврсне, креативне играчке које су углавном направљене од дрвета и амбалажног материјала. Коришћењем ових материјала васпитачи су желели да код деце развију свест о важности рециклаже и очувања животне средине.

На крају школске године, одржана је изложба ових играчака у нашем вртићу, а неке од ових играчака су деца заједно са својим васпитачима и родитељима представили на мајском Фестивалу науке, који се ове године одржао у Средњој школи „Свети Трифун“.