Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

       Захваљујући предностима нових технологија, идеје пројеката насталих на eTwinningу, не морају остати ограничене оквирима радних соба. Пружају нам могућност да деци покажемо позитивне стране нових технологија – оне нас могу повезати са људима из свих крајева наше земље или из различитх европских земаља, али нам такође, могу помоћи да нађемо нове путеве како би се боље повезали са онима који су близу нас.

На стручној Конференцији за васпитаче, одржаној у Кладову, од 18. до 21. априла, успешно је представљен рад „Подстицај пројектном учењу применом нових технологија“
Рад је продукт сарадње васпитача из наше установе и још два вртића, а аутори су  Александра Јоцић из ПУ „11. април“ са Новог Београда,  вртић „Бисери“, Данијела Миличић- Требатицки из ПУ „Радост“, Србобран, вртић „Бубамара“ у Надаљу, и Олга Милићевић из наше установе.
У раду су изнета искуства васпитача који користе нове технологије, односно онлине образовне платформе за сарадњу, повезивање, креирање заједничких пројеката и професионално усавршавање. На самој презентацији, кроз кратак филм, представљено је и ширење резултата и утицаја еТwinning пројеката на децу, родитеље, вртиће и локалне заједнице.
Искуства стечена кроз заједнички рад и размену са колегама из других земаља инспирисала су васпитаче да богате средину за учење, као и да омогуће нове начине сарадње на релацијама дете-дете, васпитач-деца, васпитач-васпитач у својим вртићима, укључе родитеље на разноврсне начине у активности и повежу се јаче са локалном заједницом.

Кроз овакве пројекте, деца добијају прилику да уче кроз размену и сарадњу са својим вршњацима из различитих европских земаља а затим, како се утицај пројеката шири, и са децом из других група својих вртића као и са старијом, школском децом. Нове технологије су помогле богаћењу дечјег искуства, повезивању са вршњацима и унапређивању дигиталних вештина у сигурном окружењу. Деца су истраживала и учила кроз интеракцију са другим учесницима пројеката, децом из школа, својим васпитачима, експертима из локалне средине или родитељима.

Неки од исхода заједничких пројеката јесу електронски материјали (електронске књиге, албуми, презентације) који се могу користити као приручници за рад и учење, нови начини комуникације са родитељима (блог једне вртићке групе, интерактиви виртуелни панои, дигиталне анкете, затворене ФБ групе), повезивање са експертима у локалној заједници. Један од најважнијих продуката такве сарадње на локалу јесте “Фестивал науке” који је установљен у Александровцу, и у коме учествују све образовне установе овог града, од вртића, преко основних школа до средње школе.

Захваљујући предностима нових технологија, идеје пројеката насталих на еТwиннингу, не морају остати ограничене оквирима радних соба. Пружају нам могућност да деци покажемо позитивне стране нових технологија – оне нас могу повезати са људима из свих крајева наше земље или из различитх европских земаља, али нам такође, могу помоћи да нађемо нове путеве како би се боље повезали са онима који су близу нас.

Рад је објављен у Зборнику радова са Стручне конференције за васпитаче „Средина за учење – извор грађења односа, интегрисаног учења и богаћења искуства детета“ (НеwПресс, Смедерево, 2019., стр. 290-294)