Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

Већ смо писали о учешћу нашег вртића у међународном пројекту Gardens Full ofof Spring butterflies / Врт пун пролећних лептира (http://nasaradostzupa.edu.rs/novi-etwinning-projekat-gardens-full-of-spring-butterflies/ . Пројекат се приводи крају, а родитељи, колеге и деца имали су прилику да виде изложбу насталу током овог пројекта, лептире из целе Европе који су „слетели“ у нашу пролећну башту. У пројекту су учествовале четири групе нашег вртића – две групе предшколаца, једна група деце мешовитог узраста (узраст деце од 4 до 7 година) и једна деце узраста 4 године. Деца су имала прилику да сарађују и раде заједно са другарима из нашег вртића, али и са децом из различитих земаља Европе.
Већину активности тим васпитача који води ове групе је креирао заједно, а исто тако смо их и реализовали. Почели смо од активности креирања, цртања, осликавања лептира које смо касније слали својим европским друговима.
Деци је овај начин рада био посебно занимљив, а уједно представљао прилику да уче на начине неуобичајене од свакодневних. Посебно су биле интересантне активности током којих смо заједно истраживали и откривали више о земљама наших партнера, њиховој култури, језику. Велику радост изазовао је долазак поштара који би нам доносио коверте из различитих земаља у којима су се налазили лептири. Са великим узбуђењем деца су их отварала, а затим бисмо истраживали одакле су дошли, где се на мапи Европе налази та земља, како се на њиховом језику каже здраво, како изгледа застава те земље… Деца су повезивала своја предходна искуства са искуствима са овог пројекта. За многе земље су већ раније чули и међусобно делили су информације о томе шта већ знају…
Заједно са вршњацима из наше предшколске установе који су учествовали у овом пројекту, деца су осмишљавала начине на који ће представити своју земљу и културу вршњацима из Европе. То је уједно била прилика да сазнају више о сопственој земљи и нашим обележјима.
Током ових разноврсних активности, деца су развијала мултикултуралну свест, уочавала разлике и сличности између себе и својих вршњака из других европских земаља. То је била прилика да се развија и толеранција, уважавање и поштовање својих и европских културних вредности.

На линковима који следе можете погледати кратак филм и презентацију рада током овог пројекта:

https://animoto.com/play/3SjAk52FNKizwz38fYkXBw

https://spark.adobe.com/video/eNCWhTvWbPqIF