Тел./Факс: 037/3552 083, 037/ 3552 nasaradostal@gmail.com

Замислите свет у којем се млади са свих  континената виртуелно повезују и решавају један од најважнијих светских изазова: климатске промене. То је идеја пројекта Климатске акције/ Climate Action Project ( више о пројекту можете сазнати овде: https://www.climate-action.info/)  

Пројекат се спроводи већ неколико година, почиње у октобру и траје до краја прве недеље новембра ( када је се обележава и светски Дан климатских промена). Ове године у овом пројекту учествује преко 2 милиона и 600 деце из 136 земаља. Неколико група из нашег вртића, предшколског, средњег и старијег узраста као и неколико мешовитих група са терена, учествоваће у овом пројекту.

Пројекат су покренули Коен Тимерс, наставник из Белгије и Џенифер Вилијамс, професорка из САД. У сарадњи са sa WWF-ом i NASA-oм, подржали су га бројни светски активисти из области засштите животне средине, политичари, научници и јавне личности. Неки од њих су др Џејн Годал, познати приматолог и антрополог, сер Дејвид Атенборо, чувени водитељ и природњак, Куми Најдо, афрички активиста за људска права и заштиту животне средине.

Замишљено је да, током 6 недеља, колико пројекат траје деца истражују, дискутују, стварају, забављају се, повезују се, представљају и деле своја открића путем фотографија, онлајн сусрета и недељних видео записа са децом широм света и тиме учествују у решавању једног од најважнијих светских изазова – климатских промена.

Кроз активности у самом вртићу и интеракције са вршањацима из целог света, деца ће истраживати и сазнавати о узроцима и ефектима климатских промена на локалном и глобалном нивоу, да би затим почели да размишљају о могућим решењима за ублажавање последица климатских промена. Понудиће своја решења и на крају покренути конкретне акције, и тако, надамо се, покренути промене на нивоу целог нашег вртића, својих породица и даље.